Accessibility Tools

Υπηρεσίες Καταπολέμησης Παρασίτων σε όλη την Ελλάδα
  • +30 2310 326 006
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σκαθάρια Αποθηκών

καταπολέμηση και έλεγχος - σκαθάρια αποθηκών

Σκαθάρια Αποθηκών

Υπάρχουν πολλών ειδών σκαθάρια αποθηκών ανάλογα με το είδος των προϊόντων που αποθηκεύονται. Σε κάθε περίπτωση αποτελούν ένα πολύ σημαντικό εχθρό των αποθηκευμένων προϊόντων τόσο λόγο της υποβάθμισης που προκαλούν όσο και λόγο της καταστροφής.

Σκαθάρι Αλεύρων

Tribolium Confusum & Tribolium Castanum

Τα σκαθάρια αυτά προσβάλλουν αποθηκευμένα προϊόντα σιτηρών όπως το αλεύρι, τα δημητριακά, τα γεύματα, τα κράκερ, τα φασόλια, τα μπαχαρικά, τα ζυμαρικά, το μίγμα κέικ. Αυτά τα σκαθάρια είναι δύο από τα σημαντικότερα παράσιτα των αλευρόμυλων.
Επίσης, εκτός από τα αποθηκευμένα προϊόντα σιτηρών όπως το αλεύρι, τα δημητριακά, τα κράκερ, τα μίγματα κέικ και τα ζυμαρικά. προσβάλλει τα φασόλια και τα μπαχαρικά. Η διαφορά τους από τα άλλα σκαθάρια των σιτηρών είναι ότι μπορούν να πολλαπλασιαστούν σε μεγάλους αριθμούς, μόνο στους μολυσμένους κόκκους, αλλά δεν είναι σε θέση να επιτεθούν σε άθικτους κόκκους. Προσελκύονται από κόκκους με υψηλή περιεκτικότητα υγρασίας που βρίσκονται σε σκοτεινά σημεία.

Μπορούν να προκαλέσουν αλλαγή του χρώματος στους σπόρους που προσβάλλουν, οι οποίοι γίνονται γκρίζοι. Μπορεί να βρίσκονται όχι μόνο μέσα στα μολυσμένα προϊόντα αλλά και σε ρωγμές όπου έχει χυθεί προϊόν και στις οποίες παραμένουν μέχρι την επόμενη συγκομιδή.

Ζούνε σε θερμές περιοχές από 40 ημέρες έως και περισσότερο από τρία χρόνια, γεννούν λευκά αυγά πολύ μικροσκοπικά αλλά συχνά μπορούν να αναγνωριστούν διότι έχουν κομμάτια αλευριού κολλημένα στην επιφάνειά τους. Οι προνύμφες είναι λεπτές μπεζ - κίτρινου χρώματος έως ανοικτού καφέ με δυο σκουρόχρωμες προεξοχές στο τελευταίο τμήμα του σώματος. Σε θερμούς χώρους συγκέντρωσης προϊόντων που παράγονται από σιτηρά μπορούν να υπάρξουν 3-5 γενιές σκαθαριών που γεννιούνται κάθε χρόνο.
Σκαθάρι Αλεύρων - Tribolium Confusum & Tribolium Castanum

Ψείρα του Σιταριού

Oryzaephilus Surinamensis

Το έντομο αυτό απαντάτε πολύ συχνά κυρίως σε αποθήκες σιταριού, κριθαριού και ρυζιού όπου μπορεί να αναπτυχθεί σε μεγάλους αριθμούς.

Έχουν χρώμα καφετί και φέρουν χαρακτηριστικές ακανθώδεις αποφύσεις στο θώρακα.

Αναπτύσσεται σε θερμοκρασίες μεταξύ 20οC και 37 οC και σχετική υγρασία 70-90%. Ο βιολογικός κύκλος του εντόμου, στις συνθήκες αυτές είναι 20 ημέρες.
Ψείρα του Σιταριού - Oryzaephilus Surinamensis

Αντιμετωπίζετε πρόβλημα με σκαθάρια αποθηκών στον χώρο σας;

Τηλεφωνικό Κέντρο για όλη την Ελλάδα

Σιταρόψειρα

Sitophilus Granarius / Sitophilus Oryzae

Η σιταρόψειρα είναι είδος που το συναντάμε σχεδόν σε όλα τα μέρη του κόσμου από εύκρατα έως και ψυχρά. Τόσο το τέλειο όσο και οι προνύμφες προσβάλουν τους σπόρους των σιτηρών στην αποθήκη καθώς επίσης και προϊόντα αυτών όπως ξερό ψωμί, φρυγανιές κλπ. Η σιταρόψειρα μπορεί επίσης να τραφεί με αλεύρι αλλά δεν μπορεί να αναπαραχθεί σε αυτό.

Τα θηλυκά γονιμοποιούνται αμέσως μετά την έξοδο τους από τους σπόρους και δύο βδομάδες αργότερα γενούν περίπου 150-200 αυγά στους σπόρους των σιτηρών. Ο ρυθμός που γενούν τα αυγά τους εξαρτάτε από τη θερμοκρασία και τη σκληρότητα των σπόρων. Έχει τρείς γενιές το έτος και η διάρκεια ζωής του είναι 12 μήνες και σε εξαιρετικές περιπτώσεις φτάνει τους 30 μήνες. Το Sitophilus oryzae δεν μπορεί να ζήσει περισσότερο από 8 μήνες.

Τα τέλεια έντομα συγκεντρώνονται στο βάθος του προϊόντος όταν πρόκειται για αποθήκευση σε οριζόντιες αποθήκες ή σιλό ενώ σε ενσακκισμένα προϊόντα που είναι πολύ ώρα στον ήλιο θα τα βρούμε και πάνω στα σακιά.

Όταν η υγρασία του προϊόντος, σε κάποια σημεία είναι μεγάλη, μπορεί να συγκεντρώσει μεγάλους αριθμούς εντόμων στα σημεία αυτά, με αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας από την έντονη δραστηριότητα και τη δημιουργία θερμικών κηλίδων. Οι θερμικές κηλίδες ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων στους είδη κατεστραμμένους σπόρους με συνέπεια την δημιουργία συμπαγών συσσωματωμάτων και την περεταίρω υποβάθμιση του προϊόντος.
Σιταρόψειρα - Sitophilus Granarius / Sitophilus Oryzae

Stegobium Paniceum

Το stegobium paniceum είναι παράσιτο που ζει σε χώρους αποθήκευσης προϊόντων τροφίμων όπως το αλεύρι τα δημητριακά και τα μπαχαρικά. Προσβάλλει και άλλα προϊόντα όπως γούνες, δέρματα, βιβλία. Μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα σε πολλούς επαγγελματικούς χώρους.

Τα ενήλικα έχουν μήκους 2 - 3,5 χιλιοστά, καφέ χρώμα και ωοειδές σχήμα. Το κεφάλι τους δεν είναι ορατό ενώ διαθέτουν πτερύγια με τα οποία μπορούν να πετάξουν. Έλκονται από το φως. Το ενήλικο θηλυκό τοποθετεί τα αυγά του στα τρόφιμα. Όταν η προνύμφη εκκολαφθεί τρώει και μεγαλώνει για αρκετούς μήνες. Στο τελικό στάδιο δημιουργεί ένα μεταξωτό κουκούλι όπου μετά από 2 περίπου εβδομάδες μετατρέπεται σε ενήλικα. Σε ζεστό κλίμα, όπως αυτό της Ελλάδας, το θηλυκό σκαθάρι μπορεί να παράγει έως και τέσσερις γενιές κάθε χρόνο.

Εντοπίζονται είτε από το βουητό γύρω ή πάνω σε επιφάνειες, είτε από τρύπες σε συσκευασίες από όπου έχουν βγει και από τα υπολείμματα των προνυμφών.
Stegobium Paniceum

Trogoderma Granarium

Είναι ένα από τα πλέον καταστροφικά έντομα των αποθηκών, είναι αδηφάγο με προτίμηση σε ελαιούχους πλακούντες, σπόρους και προϊόντα τους.

Εκτός από την καταστροφή των προϊόντων μπορεί να προκαλέσει σοβαρά αλλεργικά προβλήματα στους χρήστες των προϊόντων αυτών, από την τυχαία κατάποσή ή την εισπνοή των τριχών του σωματικού περιβλήματος που αποβάλλουν οι προνύμφες.

Το σκαθάρι trogoderma granarium αναπτύσσεται κυρίως σε θερμοκρασίες μεταξύ 21-40 C. Οι προνύμφες έχουν χρώμα κιτρινωπό-καφετί και καλύπτονται από τρίχες. Μπορούν να μείνουν μακριά από το προϊόν, σε σχισμές επιφανειών έως και 8 χρόνια.
Trogoderma Granarium

Σκαθάρι του Καπνού

Lasioderma Sericorne

Το σκαθάρι του καπνού, όπως προκύπτει και από το όνομά του, προσβάλλει κυρίως αποθηκευμένα φύλλα καπνού αλλά και τα προϊόντα του.

Μπορεί να προσβάλλει και σπόρους, ξηρά φρούτα, μπισκότα, ξηρά γλυκίσματα, μπαχαρικά, υφάσματα και γουναρικά. Δεν προτιμάει την υγρασία, ζει όμως σε περιοχές με ζεστό κλίμα αλλά μπορεί να επιβιώσει και σε θερμοκρασία κάτω των 5 C για περισσότερο από ένα μήνα.

Το θηλυκό σκαθάρι ζει 5-60 ημέρες και γεννά 45-120 αυγά δέκα ημέρες μετά την ενηλικίωσή του.
Σκαθάρι του Καπνού - Lasioderma Sericorne

Αντιμετώπιση των Σκαθαριών Αποθηκών από τη Saneco

Η αντιμετώπιση όλων των σκαθαριών αποθηκών θα πρέπει να ξεκινάει αμέσως μετά την συγκομιδή και πριν το προϊόν μεταφερθεί στις αποθήκες.

Πρέπει λοιπόν να γίνουν τα εξής:
  • Οι αποθηκευτικοί χώροι θα πρέπει να είναι τελείως καθαροί από υπολείμματα προηγούμενων ετών.
  • Οι αποθηκευτικοί χώροι να έχουν ψεκαστεί με εντομοκτόνο μεγάλης υπολειμματικής διάρκειας.
  • Να ψεκάζετε απευθείας το προϊόν με εντομοκτόνο μακράς προστασίας όπου επιτρέπετε και είναι εφικτό.
  • Να γίνετε παρακολούθηση των πληθυσμών με φερομονικές παγίδες.
  • Να αντιμετωπίζεται άμεσα η κάθε προσβολή με εφαρμογή φωσφίνης. 
Η Saneco διαθέτοντας έμπυρο τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό μπορεί να αναλάβει όλες τις παραπάνω εργασίες εξοικονομώντας για εσάς χρόνο και χρήμα.
Image