Accessibility Tools

Υπηρεσίες Καταπολέμησης Παρασίτων σε όλη την Ελλάδα

Gtranslate

 • +30 2310 326 006
 • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τρωκτικά

καταπολέμηση και έλεγχος τρωκτικών

Τρωκτικά

Υπάρχουν πολλά είδη τρωκτικών αλλά τα τρία βασικά είναι ο αρουραίος των ορόφων (μαύρος αρουραίος), ο καφέ αρουραίος και το οικιακό ποντίκι.

Αρουραίοι των Ορόφων

Black rat / Rattus rattus

Οι αρουραίοι των οροφών παρότι η ξενική ονομασία τους είναι «μαύροι αρουραίοι», μπορεί να έχουν χρώμα από μαύρο μέχρι ανοικτό καφέ με διαφοροποίηση μόνο στην κοιλιά που συνήθως είναι γκρί.

Ζουν σε μέρη υπερυψωμένα από το έδαφος όπως σοφίτες σπιτιών, δένδρα, φράχτες όπου έχουν αναπτυχθεί αναρριχητικά φυτά καθώς και σε ορνιθοτροφεία και σε αποθήκες αγροκτημάτων. Συχνά ζουν και πολλαπλασιάζονται σε βιομηχανικούς χώρους όπου υπάρχει τροφή και προστασία.

Διαφέρουν από τα άλλα ποντίκια καθώς το μήκος της ουράς τους είναι πάντα μεγαλύτερο από το σώμα. Το μέγεθος του σώματος κυμαίνεται στα 15-20 εκ. Είναι πολύ ευκίνητα, διαθέτουν ικανότητα αναρρίχησης, έχουν ιδιαίτερα αναπτυγμένες τις αισθήσεις της όσφρησης, της ακοής, της γεύσης και της αφής αλλά δεν έχουν αναπτυγμένη όραση.

Τρέφονται από κάθε είδους φρούτα, φυτά και καρπούς αλλά και από ότι άλλο βρουν προκειμένου να επιβιώσουν. Χρειάζονται οπωσδήποτε νερό σε καθημερινή βάση, το οποίο συνήθως λαμβάνουν από τη διατροφή τους. Είναι νυκτόβιοι και μπορούν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις αναζητώντας τροφή. Μπορούν να αναπαράγονται όλο το χρόνο αλλά περισσότερο την άνοιξη και το φθινόπωρο. Ζουν 2-3 χρόνια, γεννούν 5-8 νεογνά τα οποία μετά από 3 μήνες είναι ικανά για αναπαραγωγή.

αρουραίοι των ορόφων - μαύρος αρουραίος - έλεγχος και αντιμετώπιση

Αντιμετωπίζετε πρόβλημα με ποντίκια - αρουραίους στον χώρο σας;

Τηλεφωνικό Κέντρο για όλη την Ελλάδα

Οικιακά Ποντίκια

House mouse / Mus musculus

Τα οικιακά ποντίκια ζουν μέσα και γύρω από τα σπίτια σε αγροκτήματα, σε επαγγελματικούς χώρους, εμπορικά κέντρα αλλά και σε αγρούς, όταν υπάρχει καλλιέργεια.

Τα χαρακτηριστικά αυτών των τρωκτικών είναι το μικρό μέγεθός τους, η ελαφρώς μυτερή μύτη, τα μικρά μαύρα μάτια που συνήθως προεξέχουν, τα μεγάλα αυτιά με μικρό χνούδι και η σχεδόν άτριχη ουρά που σχηματίζει δακτύλιους. Το χρώμα τους είναι συνήθως γκρίζο καφέ και η κοιλιά τους γκρίζα ή κιτρινωπή. Έχουν εξαιρετική αίσθηση γεύσης, ακοής, οσμής και αφής και ασθενή όραση.

Η διάρκεια ζωής τους μπορεί να φτάνει έως και τα 2 χρόνια εάν οι συνθήκες το επιτρέπουν. Το κάθε θηλυκό ποντίκι 20 ημέρες μετά το ζευγάρωμα γεννά 5-6 νεογέννητα τα οποία σε 6-10 εβδομάδες είναι ικανά για αναπαραγωγή. Γι αυτό και αυξάνονται ραγδαία σε περιοχές όπου δεν λαμβάνονται μέτρα.

Τρέφονται με σπόρους φυτών, λιπαρές και σακχαρώδεις τροφές που βρίσκονται εκτεθειμένες και παρότι η ποσότητα που τελικώς λαμβάνουν είναι πολύ μικρή, δαγκώνουν και καταστρέφουν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα τροφής. Το νερό το λαμβάνουν συνήθως από τις τροφές και η έλλειψή του μπορεί να μειώσει την ικανότητα αναπαραγωγής τους.

οικιακά ποντίκια - έλεγχος και καταπολέμηση

Καφέ Αρουραίοι

Brown rats / Rattus norvegicus

Οι καφέ αρουραίοι είναι κυρίως νυκτόβια τρωκτικά αλλά στις μεγάλες πόλεις δραστηριοποιούνται και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ζουν πολύ κοντά στους ανθρώπους και δημιουργούν φωλιές σε υπόγεια και κατώτερα επίπεδα κτιρίων.

Είναι εύσωμα, επιμήκη τρωκτικά με μυτερή μύτη, μικρά αυτιά και άτριχη ουρά, μικρότερη από το σώμα. Έχουν τραχύ τρίχωμα καφέ γκρίζου ή κόκκινου χρώματος στην επάνω επιφάνεια και λευκού, γκρίζου στην κοιλιά. Οι ενήλικες αρουραίοι ζυγίζουν περίπου 500 γραμμάρια. Διαθέτουν οξεία ακοή και όσφρηση.

Μπορούν να ζήσουν έως και 3 έτη εάν οι συνθήκες το επιτρέπουν, μετά το ζευγάρωμα γεννούν 6-12 νεογνά τα οποία 3-4 εβδομάδες αργότερα, ζουν αυτόνομα και το πολύ σε 3 μήνες είναι ικανά για αναπαραγωγή.

καφέ αρουραίοι - παγίδευση - χημικός έλεγχος

Έλεγχος τρωκτικών από τη Saneco

Για πάνω από 23 χρόνια, η Saneco παρέχει αξιόπιστες υπηρεσίες ελέγχου τρωκτικών στους πελάτες της. Όταν επικοινωνήσετε με τη Saneco σχετικά με πιθανό πρόβλημα ποντικιών, ένας τεχνικός μας θα σας επισκεφθεί και θα διεξαγάγει έναν εξαντλητικό έλεγχο των εγκαταστάσεων σας.

Ο έλεγχος των τρωκτικών ξεκινά με μια επιθεώρηση για υπάρχουσες ενδείξεις:
 • Από τα περιττώματα, που είναι διαφορετικά στους αρουραίους και στα ποντίκια ή από τα υπολείμματα τρίχας που αφήνουν.
 • Από τους θορύβους που προκαλούν ή από την ανεύρεση ζώντων ή νεκρών ζώων.
 • Από τα αποτυπώματα που αφήνουν σε ειδική σκόνη που χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό τους.
 • Από λεκέδες ούρων στα σημεία διέλευσης, οι οποίες ελέγχονται με υπεριώδες φως.
Ο έλεγχος περιλαμβάνει μελέτη για:
 • την αποτροπή πρόσβασης στον χώρο και σε τροφή, νερό.
 • τη χρήση δολωματικών σταθμών σύμφωνα με την προβλεπόμενη για τα τρόφιμα νομοθεσία (κατόψεις όλων των δολωματικών σταθμών, αρχεία εκπαίδευσης προσωπικού, αρχεία συνεχούς παρακολούθησης για τα αποτελέσματα των ελέγχων).

Τρόποι Ελέγχου Τρωκτικών

Υπάρχουν δύο τρόποι ελέγχου - καταπολέμησης των τρωκτικών, η παγίδευση και ο χημικός έλεγχος.

Παγίδευση

Είναι γρήγορη και με άμεσα αποτελέσματα, ασφαλέστερη σε σχέση με τη δόλωση. Είναι εύκολη η εύκολη συλλογή και απομάκρυνση των νεκρών τρωκτικών. Τα είδη παγίδων είναι οι παγίδες αιφνιδιασμού (snap traps), οι παγίδες κόλλας (Glue traps) και οι παγίδες σύλληψης (live traps).
 • Παγίδες αιφνιδιασμού (snap traps): Οι παγίδες αιφνιδιασμού πρέπει να είναι πολλές (20-30 ταυτόχρονα). Οι αρουραίοι/ ποντίκια, στην αρχή είναι δειλά και αποφεύγουν τις παγίδες. Μόλις όμως εγκλιματιστούν χρειάζονται πολλές παγίδες για να πιαστούν γρήγορα πριν αντιληφθούν τον κίνδυνο και αρχίσουν τις αποφεύγουν.
  Σχετικά προϊόντα της εταιρίας μας: Saneco Rat Snap Traps, Saneco Mouse Snap Traps
 • Παγίδες πολλαπλής σύλληψης (mouse multi catch): Κατασκευάζονται ειδικά για τα οικιακά ποντίκια.
  Σχετικά προϊόντα της εταιρίας μας: Saneco multi-catch
 • Παγίδες κόλλας (glue boards): Υπάρχουν διάφορα μεγέθη για αρουραίους και ποντίκια.
  Σχετικά προϊόντα της εταιρίας μας: Saneco MGT

Χημικός Έλεγχος

Ο χημικός έλεγχος των τρωκτικών γίνεται με ειδικά δηλητηριώδη δολώματα για τρωκτικά τα οποία πρέπει να τοποθετούνται σε ασφαλή σημεία μακριά από παιδιά και κατοικίδια ζώα. Προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος δηλητηρίασης, συνιστάται η χρήση δολωματικών σταθμών που έχουν σκληρό πλαστικό περίβλημα και κλειδί για τις επανειλημμένες χρήσεις.

Πριν από τη τοποθέτηση των δολωμάτων οι χώροι πρέπει να καθαρίζονται από όλες τις άλλες τροφές και τα δολώματα να τοποθετούνται σε απόσταση 10-15 μέτρα εάν πρόκειται για αρουραίους και 4-5 μέτρα εάν πρόκειται για εσωτερικά και εξωτερικά ποντίκια κτιρίων.

Οι δολωματικοί σταθμοί με πλαστικό περίβλημα δεν πρέπει να αλλάζουν θέση συχνά διότι οι αρουραίοι εγκλιματίζονται δύσκολα σε νέα αντικείμενα. Το δόλωμα που τοποθετείται σε κάθε σταθμό πρέπει να καλύπτει την ανάγκη του κάθε αρουραίου για γεύμα που είναι περίπου 28 γραμμάρια. Τα δολώματα πρέπει να έχουν τη μορφή κύβου με επικάλυψη κεριού, όταν βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο γιατί είναι πιο ανθεκτικά στην υγρασία.
Image