Accessibility Tools

Υπηρεσίες Καταπολέμησης Παρασίτων σε όλη την Ελλάδα

Gtranslate

  • +30 2310 326 006
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τερμίτες & Σαράκι

καταπολέμηση και έλεγχος εντόμων ξυλίας

Τερμίτες & Σαράκι

Υπάρχουν πολλά είδη ξυλοφάγων εντόμων τα οποία κυρίως κατά την περίοδο που μετατρέπονται από προνύμφες σε έντομα, τρυπούν τα ξύλα των επίπλων, τους κορμούς δένδρων, δομική ξυλεία, ξύλινα δάπεδα κ.α. Διεθνώς το σοβαρότερο πρόβλημα εντοπίζεται στους τερμίτες. Στην Ελλάδα, είναι συχνότερο το πρόβλημα με το σαράκι.

Σαράκι Επίπλων

Anobium Punctatum
Προτιμά την μαλακή ξυλεία αφήνοντας πίσω του τρύπες εξόδου 1-2mm. Το σαράκι γεννά τα αυγά του στην επιφάνεια του ξύλου και οι προνύμφες τρυπούν το ξύλο δημιουργώντας τούνελ.

Προσβάλλει την ξυλεία κοντραπλακέ περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είδος ξυλείας. Η παρουσία του εντόμου γίνεται εμφανής από τους μικροσκοπικούς σωρούς σκόνης στην ξυλεία.

Η δομική αποδυνάμωση στην οικοδόμηση με το σαράκι επίπλων είναι πιο πιθανή σε ξυλεία με μικρές διαγώνιες τομές και όπου υπάρχει υγρασία. Αυτές οι συνθήκες είναι πιο κοινές σε παλιά σπίτια.
Σαράκι Επίπλων - Anobium Punctatum

Σαράκι Longhorn Οικίας

Hylotrupes Bajulus
Το σαράκι Longhorn οικίας βρίσκεται κυρίως σε ξυλεία οροφής με συνέπεια τη δομική αδυναμία.

Προτιμά το ατελές ξύλο όπως παλαιές σανίδες πατώματος, τις δοκούς σοφίτων στη στέγη καθώς και παλιά έπιπλα των οποίων έχει φθαρεί το βερνίκι.

Οι τρύπες και τα τούνελ που δημιουργεί το σαράκι αυτό είναι αρκετά μεγαλύτερες από το σαράκι επίπλων.
Σαράκι Longhorn Οικίας - Hylotrupes Bajulus

Αντιμετωπίζετε πρόβλημα με τερμίτες ή με σαράκι στον χώρο σας;

Τηλεφωνικό Κέντρο για όλη την Ελλάδα

Death Watch Beetle

Xestobium Rufovillosum
Αυτό το είδος επιτίθεται σε σκληρές ξυλείες όπως λεύκας και βαλανιδιάς.

Λόγω της απίστευτης όρεξης του, μετά την επίθεση του σε σκληρές ξυλείες, προχωρά σε μαλακό ξύλο με μεγάλη μανία. Μπορεί να αναπτυχθεί σε εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα.

Η καταπολέμηση πρέπει να γίνει άμεσα μόλις εντοπισθεί η προσβολή.
Death Watch Beetle - Xestobium Rufovillosum

Σαράκι Powder Post

Lyctus Brunneus
Στο στάδιο της προνύμφης τα έντομα αυτού του είδους μπορεί να μείνουν για μήνες ή και χρόνια μέσα στο ξύλο. Η παρουσία τους γίνεται εμφανής μόνο όταν βγουν από το ξύλο ως ενήλικες αφήνοντας μικρές τρύπες.

Εάν η κατάσταση του ξύλου είναι κατάλληλη, τα θηλυκά μπορούν να γεννήσουν τα αυγά τους και να επαναπροσβάλουν το ξύλο συνεχίζοντας τον κύκλο για γενεές. Η ξυλεία με πολλαπλές προσβολές γίνεται διάτρητη από τρύπες ενώ τριγύρω είναι εμφανές η σκόνη ξύλου που αφήνουν πίσω τους. Επιτίθενται εξίσου σε σκληρή και μαλακή ξυλεία.

Τα αντικείμενα που μπορεί να προσβληθούν από σαράκι powder post περιλαμβάνουν ξύλινα εργαλεία ή χερούλια, κορνίζες, έπιπλα, ντουφέκια, βιβλία παιχνίδια, κατασκευές από καλάμι, πατώματα και δομικές ξυλείες που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο.
Σαράκι Powder Post - Lyctus Brunneus

Τερμίτες

 Subterranean / Soil-Feeding / Drywood / Dampwood / Grass Eating
Οι τερμίτες είναι έντομα που ανήκουν στην οικογένεια των Ισόπτερων. Τρέφονται κυρίως με ξυλεία και φυτική ύλη. Μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές σε κτίρια, δάση και φυτείες. Μοιάζουν λίγο με τα μυρμήγκια λόγω του παρομοίου μεγέθους και κοινωνικών συνηθειών. Συγκριτικά όμως οι τερμίτες είναι πιο λευκοί, με πιο κοντά πόδια και πιο αργοί από τα μυρμήγκια.

Οι τερμίτες έχουν δαγκάνες και τα σώματα τους έχουν μήκος περίπου 1 εκατοστό. Συνήθως ζουν σε υπόγεια τούνελ και μόνο μια ομάδα βγαίνει έξω την άνοιξη η οποία βγάζει φτερά σε αναζήτηση νέας περιοχής για εισβολή και δημιουργία φωλιάς. Τα σώματα της φτερωτής ομάδας είναι πιο σκούρα ενώ οι εργάτες έχουν υπόλευκο χρώμα. Η ομάδα αποβάλλει τα φτερά της μόλις εγκατασταθεί σε καινούρια φωλιά και αρχίζει την δημιουργία τούνελ.

Υπάρχουν 5 κύρια είδη τερμιτών:
  • Subterranean (υπόγειοι)
  • Soil-feeding (τρέφονται με χώμα)
  • Drywood (ξηρής ξυλείας)
  • Dampwood (υγρής ξυλείας)
  • Grass eating (τρέφονται με ξηρά χόρτα)
Είναι κοινωνικά έντομα και μια αποικία τους μπορεί να έχει από μερικές εκατοντάδες μέχρι αρκετά εκατομμύρια μέλη. Πολλαπλασιάζονται από μια βασίλισσα η οποία γεννά μέχρι και μερικές χιλιάδες αυγά την ημέρα. Οι εργάτες κυρίως βρίσκουν τροφή και την αποθηκεύουν, συντηρούν την φωλιά και ταΐζουν τα μικρά. Είναι τυφλοί αλλά μπορούν να σκάψουν περίπλοκες φωλιές με συστήματα τούνελ.
Αντιμετώπιση Τερμιτών
 
Οι πιο επικίνδυνοι για ζημιές σε κατοικίες είναι οι υπόγειοι και της ξερής ξυλείας.  Εξορμούν από την φωλιά τους σε μεγάλους αριθμούς σε αναζήτηση τροφής και μπορούν να τραφούν μέχρι του σημείου να αφήσουν μόνο ένα λεπτό στρώμα ξύλου σε διάφορες επιφάνειες μέσα σε λίγους μόνο μήνες. Eπειδή δρουν υπόγεια και παραμένουν κρυμμένοι, η ζημιά που προκαλούν είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί και συνήθως έχει γίνει ήδη πολύ μεγάλη ζημιά όταν βρεθούν σημάδια προσβολής στην επιφάνεια. Μπορούν να προσβάλουν επίσης χάρτινα υλικά και χαλιά.

Υπηρεσίες της Saneco για το σαράκι

Η διαπίστωση ότι ένα έπιπλο ή ένα σπίτι έχει προσβληθεί από σαράκι, απαιτεί άμεσες ενέργειες πριν το πρόβλημα επεκταθεί. Η Saneco διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό και την τεχνογνωσία για να λύση κάθε πρόβλημα από σαράκι που έχει προσβάλει ένα έπιπλο, ένα τέμπλο Εκκλησίας ή μία ολόκληρη κατοικία.

Για την αντιμετώπιση μπορούμε να επέμβουμε χημικά με εφαρμογή φωσφίνης (fumigation) αν ο χώρος το επιτρέπει ή με θερμική επεξεργασία ανεβάζοντας τη θερμοκρασία του χώρου τοπικά ή σε όλο το σπίτι στους 55οC. 

Αντιμετώπιση τερμιτών από τη Saneco

Κάθε κτίριο έχει διαφορετική δομή και για το λόγο αυτό πρέπει να γίνει ξεχωριστή μελέτη από τους ειδικούς της εταιρείας μας για την καταπολέμηση μετά από προσβολή ή για προληπτική επεξεργασία.

Σε υπάρχοντα κτίρια για την καταπολέμηση των τερμιτών γίνονται από τους τεχνικούς μας οπές περιμετρικά του κτιρίου σε βάθος 80cm ανά 50cm και από εκεί σε βάζουμε φάρμακο δημιουργώντας έτσι μία ζώνη προστασίας περιμετρικά του κτιρίου.

Σε υπό κατασκευή κτίρια, χρειάζεται να γίνουν 4-5 προληπτικοί ψεκασμοί σε κάθε φάση κατασκευής.
Image