Accessibility Tools

Υπηρεσίες Καταπολέμησης Παρασίτων σε όλη την Ελλάδα

Gtranslate

  • +30 2310 326 006
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σκόροι Αποθηκών

καταπολέμηση και έλεγχος - σκόροι αποθηκών

Σκόροι Αποθηκών

Υπάρχουν πολλών ειδών σκόροι αποθηκών αναλόγως του αποθηκευόμενου είδους προϊόντος για τα οποία η Saneco διαθέτει εξειδικευμένες λύσεις.

Plodia Interpunctella

Είναι έντομο πολυφάγο που προσβάλλει σπόρους, ξερά λαχανικά, προϊόντα αμυγδάλου, αποξηραμένα φρούτα, σοκολάτες και άλλα γλυκίσματα.

Ο ενήλικος σκόρος έχει μήκος 10 χιλιοστά και έως διπλάσιο άνοιγμα φτερών. Αναγνωρίζεται από τα μπροστινά φτερά, τα οποία στο μισό έχουν χρώμα καστανοκόκκινο με δύο κάθετες μαύρες γραμμές και στο άλλο μισό ασημόλευκο και με ελαφρές πτυχές.

Το θηλυκό γεννά περίπου 150 αυγά που είναι υπόλευκα με ελαφρώς ανώμαλη επιφάνεια. Ο βιολογικός του κύκλος είναι 40-80 ημέρες. Από τα αυγά βγαίνουν προνύμφες και εκκρίνουν μεταξένιες κλωστές οι οποίες δημιουργούν συμπαγείς ιστούς. Στους ιστούς αυτούς οι ώριμες προνύμφες γονιμοποιούνται.

Στους αποθηκευτικούς χώρους εκτός από την καταστροφή των σπόρων και των άλλων προϊόντων, υποβαθμίζουν και τη συνολική εμφάνιση με τους ιστούς που δημιουργούν οι προνύμφες.
Plodia Interpunctella

Εφέστια των Αλεύρων

Anagasta Kuehniella (Ephestia Kuehniella)

Η εφέστια των αλεύρων είναι μια ειδική κατηγορία σκόρων που προκαλούν ζημιές κυρίως σε αλευρόμυλους, σε αποθήκες αλεύρων και λιγότερο σε αποθηκευμένους σπόρους.

Χαρακτηριστικά είναι τα μπροστινά φτερά τους χρώματος σατινέ με δύο κάθετες κυματοειδείς γραμμές με άνοιγμα όσο και το μήκος τους δηλ. περίπου 22 χιλιοστά. Τα πίσω φτερά είναι ανοικτόχρωμα και ελαφρώς κροσσωτά. Φέρουν μικρό και σφαιρικό κεφάλι. Τα αυγά είναι υπόλευκα με ελλειψοειδή κοκκώδη επιφάνεια. Οι προνύμφες έχουν χρώμα υπόλευκο ή ελαφρώς ρόδινο.

Τα θηλυκά εφέστια γεννούν αυγά σε ομάδες 10-30 τεμαχίων. Μόλις βγουν οι προνύμφες αρχίζουν να υφαίνουν με μεταξωτά νήματα τον χώρο όπου θα παραμείνουν για να γονιμοποιηθούν και τα νήματα αυτά υποβαθμίζουν περαιτέρω την ποιότητα των αλεύρων. Ο βιολογικός τους κύκλος είναι 83-123 ημέρες, αναλόγως με την τροφή και τη θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Εφέστια των Αλεύρων - Anagasta Kuehniella (Ephestia Kuehniella)

Αντιμετωπίζετε πρόβλημα με σκόρους αποθηκών στον χώρο σας;

Τηλεφωνικό Κέντρο για όλη την Ελλάδα

Σκόρος του Καπνού

Ephestia Elutella

Ο σκόρος του καπνού προσβάλλει τα αποθηκευμένα φύλλα καπνού. Επίσης μπορεί να προσβάλλει το κακάο σε σπόρους, άλλους σπόρους, σοκολάτες, ρύζι, ξηρούς καρπούς, αφυδατωμένα λαχανικά και ξηρά φρούτα. Εκτός από την καταστροφή του ίδιου του προϊόντος ο ιστός που παράγει λερώνει το σύνολο των επιφανειών συσκευασίας.

Ο σκόρος του καπνού έχει χρώμα καστανό με δύο κυματοειδείς γραμμές στα μπροστινά φτερά τα οποία είναι μεγαλύτερα από το μήκος του σώματός του. Τα αυγά είναι υπόλευκα και οι προνύμφες επίσης υπόλευκες με καστανό κεφάλι.

Οι προνύμφες βρίσκονται μέσα σε κουκούλι και όταν βγουν από αυτό διαβρώνουν τα φύλλα του καπνού αλλά δεν μπορούν να εισχωρήσουν σε μεγάλο βάθος στα καπνοδέματα. Γεννούν τα αυγά τους πάνω στα δέματα και όταν ενηλικιωθούν προκειμένου να γονιμοποιηθούν βγαίνουν στην επιφάνεια των συσκευασιών καπνού.

Γεννιούνται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, έχουν διάρκεια ζωής 50 ημερών αλλά στις αποθήκες συγκέντρωσης καπνικών προϊόντων μπορούν να διαβιούν δύο με τρεις γενιές κατά τη διάρκεια ενός χρόνου.
Σκόρος του Καπνού - Ephestia Elutella

Σκουλήκι των Συκών ή των Αμυγδάλων

Ephestia Cautella

Ο σκόρος αυτός προσβάλλει κυρίως τα αμύγδαλα, τα ξηρά σύκα, άλλα αποξηραμένα φρούτα, σπόρους κακάο, άλλες αμυλούχες τροφές και ζωοτροφές.

Σε αποθήκες συγκέντρωσης των παραπάνω προϊόντων μπορεί να αναπτυχθούν 3-4 γενιές ετησίως, αναλόγως με τη θερμοκρασία.

Το έντομο γεννά αυγά πάνω στα προαναφερθέντα προϊόντα και στη συνέχεια γίνεται προνύμφη και τρέφεται από αυτά, μέχρι να ενηλικιωθεί και αναπαραχθεί.
Σκουλήκι των Συκών ή των Αμυγδάλων - Ephestia Cautella

Σκόρος των Υφασμάτων - Ρούχων

Tineola Bisselliella

Ο σκώρος των ρούχων είναι ο πιο συνηθισμένος σκώρος των υφασμάτων. Ο ενήλικας είναι χρυσός με κοκκινωπόχρυσες τρίχες στην κορυφή του κεφαλιού του. Μια σειρά από χρυσές τρίχες κρύβει τα φτερά , τα οποία έχουν ένα άνοιγμα περίπου 12,5mm. Επειδή αυτοί οι σκώροι δεν προσελκύονται από τα φώτα, συνήθως τα βρίσκουμε κοντά στα ρούχα , όπως σε μια σκοτεινή ντουλάπα.

Ο σκόρος των ρούχων δεν έχει καμία σχέση με τους σκώρους που μολύνουν τα τρόφιμα και τα δημητριακά. Σε ηρεμία, οι σκώροι των ρούχων έχουν μήκος περίπου 6,5mm, ενώ οι περισσότεροι μολυσμένοι με τα τρόφιμα σκώροι είναι περίπου διπλάσιος μήκος. Οι σκώροι των ρούχων συνήθως πετούν γύρω από την άμεση περιοχή του σπιτιού όπου έχει εμφανιστεί η μόλυνση και η πτήση τους δεν είναι καλή και τείνουν να τρέχουν και όχι να πετάνε με σταθερό τρόπο όπως οι σκώροι που μολύνουν τα τρόφιμα. Οι σκώροι που μολύνουν τα τρόφιμα επίσης δεν έχουν τις μικρές τούφες των μαλλιών στο κεφάλι τους.

Τα θηλυκά γενούν κατά μέσο όρο 40 έως 50 αυγά κατά τη διάρκεια περιόδου 2 έως 3 εβδομάδων και πεθαίνουν αφού ολοκληρώσουν τη διαδικασία ωοτοκίας. Μια κόλλα που εκκρίνουν συνδέει τα αυγά με τα υφάσματα. Τα αυγά εκκολάπτονται σε 4 έως 10 ημέρες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι προνύμφες έχουν 5 έως 45 εκδύσεις, ανάλογα με τις ερμοκρασίες και τον τύπο της διαθέσιμης τροφής. Η νυμφική περίοδος διαρκεί 35 ημέρες έως 2 1/2 έτη. Οι προνύμφες είναι λαμπερές λευκές και οι κεφαλές τους έχουν σκούρο χρώμα.

Γενικά, ο αναπτυξιακός χρόνος για τον σκώρο των ρούχων από αυγό σε ενήλικο είναι μεταξύ τεσσάρων έως έξι μηνών και συνήθως υπάρχουν δύο γενιές ετησίως. Η προνύμφη είναι το επιζήμιο στάδιο του σκώρου των ρούχων. Τρέφονται με ρούχα από μαλλί, χαλιά, επικαλυμμένα έπιπλα, γουναρικά, αποθηκευμένα μάλλινα αντικείμενα, ζωικές τρίχες σε βούρτσες. μάλλινα μαξιλαράκια. Τρέφονται επίσης με συνθετικά ή βαμβακερά υφάσματα αν αυτά τα υφάσματα περιέχουν και μαλλί. Οι ζημιές γενικά εμφανίζονται σε κρυμμένες θέσεις, όπως κάτω από περιλαίμια ή μανσέτες ρούχων, σε ρωγμές επικαλυμμένων.
Σκόρος των Υφασμάτων Ρούχων - Tineola Bisselliella

Αντιμετώπιση των Σκόρων Αποθηκών από τη Saneco

Η αντιμετώπιση όλων των σκόρων θα πρέπει να ξεκινάει αμέσως μετά την συγκομιδή και πριν το προϊόν μεταφερθεί στις αποθήκες.

Πρέπει λοιπόν να γίνουν τα εξής:
  • Οι αποθηκευτικοί χώροι θα πρέπει να είναι τελείως καθαροί από υπολείμματα προηγούμενων ετών.
  • Οι αποθηκευτικοί χώροι να έχουν ψεκαστεί με εντομοκτόνο μεγάλης υπολειμματικής διάρκειας.
  • Να ψεκάζετε απευθείας το προϊόν με εντομοκτόνο μακράς προστασίας όπου επιτρέπετε και είναι εφικτό.
  • Να γίνετε παρακολούθηση των πληθυσμών με φερομονικές παγίδες.
  • Να αντιμετωπίζεται άμεσα η κάθε προσβολή με εφαρμογή φωσφίνης.
Η Saneco διαθέτοντας έμπειρο τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό μπορεί να αναλάβει όλες τις παραπάνω εργασίες εξοικονομώντας για εσάς χρόνο και χρήμα.
Image