Accessibility Tools
Στις βιομηχανίες παραγωγής τροφίμων και ποτών, η μη εφαρμογή ενός προγράμματος ολοκληρωμένου ελέγχου των παρασίτων, μπορεί να έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις από την απώλεια αποθεμάτων και προϊόντων, την ανάκληση προϊόντων, την καταστροφή του εξοπλισμού. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι θέτει σε κίνδυνο το όνομα και τη φήμη της ίδιας της εταιρείας, μπορεί να οδηγήσει σε δικαστικές περιπέτειες και να φτάσει έως και το κλείσιμό της.
Τη Saneco εμπιστεύονται πολλές από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες παραγωγής τροφίμων στην Ελλάδα. Ο έλεγχος των παρασίτων στις εγκαταστάσεις τους υπόκειται σε ειδικό νομοθετικό πλαίσιο για την πρόληψη της μόλυνσης από παράσιτα, τη διατήρηση της υγιεινής και τη συνεχή τεκμηρίωση ότι εφαρμόζονται οι ορθές πρακτικές παρασκευής και επεξεργασίας τροφίμων.
Η Saneco εφαρμόζει πιστοποιημένο πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης παρασίτων στις βιομηχανίες τροφίμων.
Αντιμετωπίζετε πρόβλημα με Παράσιτα στην Βιομηχανία σας;
Τηλεφωνικό Κέντρο για όλη την Ελλάδα
Τα παράσιτα προτιμούν τις βιομηχανίες τροφίμων καθώς προσελκύονται από τις οσμές και τον φωτισμό και λόγω της αφθονίας τροφής, νερού, καλής θερμοκρασίας και αποφυγής των θηρευτών τους. Εισέρχονται στα κτίρια από αφύλακτα σημεία (χαραμάδες, ρωγμές, υδρορροές, παράθυρα, αποχετεύσεις κ.α). Επίσης, μέσω της αλυσίδας εφοδιασμού, μέσω των πρώτων υλών ή των υλικών συσκευασίας.
Τα πιο συνηθισμένα παράσιτα των βιομηχανιών τροφίμων, αναλόγως του παραγόμενου προϊόντος, είναι τα τρωκτικά, τα έντομα αποθηκών, οι κατσαρίδες και οι μύγες.
Το διεθνές νομοθετικό πλαίσιο για την επεξεργασία τροφίμων είναι ιδιαίτερα αυστηρό στον τομέα εξάλειψης των παρασίτων, διότι μεταφέρουν πλήθος ασθενειών (βακτηριδίων, ιών, πρωτόζωων και των ελμινθιών) στον άνθρωπο. Επιμόλυνση μπορεί να προκληθεί από τα περιττώματα, τα νεκρά παράσιτα, το τρίχωμα τα φτερά και το υλικό φωλιάσματος.
Η ύπαρξη παρασίτων στη βιομηχανία παραγωγής τροφίμων μπορεί να βλάψει τον καταναλωτή, τους εργαζόμενους. Προκαλεί φθορά των πρώτων υλών, των τελικών προϊόντων, των συσκευασιών και των εγκαταστάσεων.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, στα κτίρια της βιομηχανίας τροφίμων αλλά και στην αλυσίδα εφοδιασμού πρέπει: Να ελέγχονται και να εντοπίζονται τα σημεία εισόδου παρασίτων, να λαμβάνονται ειδικά εγκεκριμένα μέτρα θεραπείας που δεν προσβάλλουν τα τρόφιμα και να παρακολουθείται διαρκώς η αποτελεσματικότητα των μέτρων. Τα μέτρα θα πρέπει να επανεξετάζονται περιοδικά και σε κάθε στάδιο αλλαγής στη λειτουργία της επιχείρησης.
Τρωκτικά σε Βιομηχανίες Τροφίμων & Ποτών
Οι αρουραίοι και ποντίκια, (λινκ στη σελίδα τρωκτικά) μεταδίδουν πλήθος ασθενειών εκ των οποίων αρκετές σοβαρές, όπως: Πανώλη, λεπτοσπείρωση αιμορραγικός ίκτερος, ενδημικός εξανθηματικός τύφος, τριχινίαση, σαλμονέλωση, πυρετός από δάγκωμα ποντικού (Sodoko), τουλαραιμία και ακόμα 15 - 20 νόσους. Επίσης τα τρωκτικά μεταφέρουν εκτοπαράσιτα, συμπεριλαμβανομένων των κροτώνων (τσιμπούρια), των ψύλλων, των ψειρών και των ακάρεων και συνεπώς είναι επίσης φορείς για τις ασθένειες που αυτά μεταφέρουν.
Τα τρωκτικά προκαλούν καταστροφή στον ηλεκτρολογικό εξοπλισμός και ζημιές σε μηχανήματα που οδήγησε σε διακοπή της παραγωγής. Μολύνουν με ούρα, περιττώματα και βρωμιά τον χώρο, τα υλικά παραγωγής, τα τελικά τρόφιμα. Καταστρέφουν τα υλικά συσκευασίας και τα τελικά προϊόντα.
Υπηρεσίες της Saneco
Ο έλεγχος των τρωκτικών ξεκινά από την επιθεώρηση για υπάρχουσες ενδείξεις:
Ο έλεγχος των τρωκτικών περιλαμβάνει μελέτη για:
Η Saneco εφαρμόζει δύο τρόπους ελέγχου:
Κατσαρίδες σε Βιομηχανίες Τροφίμων & Ποτών
Οι κατσαρίδες εισέρχονται στις βιομηχανίες παραγωγής τροφίμων και αναπαράγονται - πολλαπλασιάζονται γρήγορα, εάν δεν ελεγχθούν. Προκαλούν προβλήματα μόλυνσης των τροφίμων και κινδύνου ασθενειών (Δείτε αναλυτικά - οι κίνδυνοι). Εισβάλλουν στο προϊόν αλλά και στη συσκευασία του, οδηγώντας σε απόσυρση του προϊόντος, οικονομική ζημία και σοβαρό κίνδυνο για τη φήμη της εταιρείας.
Υπηρεσίες της Saneco
Οι καλές πρακτικές υγιεινής στη μονάδα τροφίμων θα βοηθήσουν στην πρόληψη των παρασιτώσεων και θα μειώσουν την παρουσία κατσαρίδων.
Η Saneco εφαρμόζει πρόγραμμα ελέγχου των κατσαρίδων που περιλαμβάνει:
Μύγες σε Βιομηχανίες Τροφίμων & Ποτών
Οι χώροι συγκέντρωσης της πρώτης ύλης, οι χώροι επεξεργασίας των τροφίμων και τα υπολείμματα έλκουν τις μύγες οι οποίες μπορεί να πολλαπλασιαστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα (Δείτε αναλυτικά).
Οι μύγες μπορεί να επιμολύνουν τα τρόφιμα και να αποτελέσουν λόγο καταστροφής της φήμης μίας εταιρείας.
Υπηρεσίες της Saneco
Η Saneco μετά από επιθεώρηση του χώρου, προτείνει μέτρα για την πρόληψη εισόδου μυγών στις εγκαταστάσεις. Για την απομάκρυνσή τους, εφαρμόζει συνδυαστικά προγράμματα ψεκασμών (με εγκεκριμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προϊόντα για χώρους τροφίμων) επιχρισμάτων, ηλεκτρικών και φερομονικών εντομοπαγίδων.
Σχεδιάζει ειδικό πλάνο, αναλόγως των προϊόντων και του συγκεκριμένου είδους της μύγας, για την πρόληψη και τον καθαρισμό των βιομηχανιών τροφίμων.
Έντομα Απθηκών σε Βιομηχανίες Τροφίμων & Ποτών
Υπάρχουν πολλά είδη εντόμων αποθηκών που εισέρχονται στις βιομηχανίες τροφίμων με την εισαγωγή της πρώτης ύλης στην οποία προκαλούν καταστροφές. Επεκτείνονται και στο τελικό προϊόν ή αφήνουν υπολείμματα στη συσκευασία, καθιστώντας την ακατάλληλη.
Αναλόγως του είδους κάθε βιομηχανίας μπορεί να έχει πρόβλημα ελέγχου παρασίτων από:
Δείτε αναλυτικά εδώ για τα παραπάνω έντομα αποθηκών και τις εξειδικευμένες υπηρεσίες για τον έλεγχο κάθε εντόμου που προσφέρει η εταιρεία μας.
Η Saneco διαθέτει εξαιρετική τεχνογνωσία στην αντιμετώπιση των εντόμων αποθηκών με ειδικά, εγκεκριμένα και πιστοποιημένα προϊόντα, κατάλληλα για χρήση στις βιομηχανίες τροφίμων.
Σμύρνης 6, Τ.Κ. 55535
Πυλαία, Θεσσαλονίκη
+30 2310 689 224
+30 2310 689 054 (fax)
info@saneco.gr